Miód wrzosowy - bardzo aromatyczny i trudny do zdobycia miód

Miód wrzosowy

Miód wrzosowy to jeden z najbardziej esencjonalnych miodów. Cechuje go głęboki, wyrazisty zapach wrzosu, z którego kwiatów został zebrany przez pszczoły. Miód wrzosowy charakteryzuje się mocnymi właściwościami antyseptycznymi, stąd często jest stosowany przy schorzeniach oczu, ale także serca i układu pokarmowego. Sprawdza się również doskonale w leczeniu przeziębień i grypy. Działa również wspomagająco przy problemach z prostatą. Jest to jeden z ostatnich miodów zbieranych przed jesienią, a jednocześnie, ze względu na jego wartości lecznicze i trudność w zbiorach, miód wrzosowy to jeden z najdroższych miodów. 

 

Miód wrzosowy - miód o specyficznym smaku

Miód wrzosowy zdecydowanie wyróżnia się wśród innych miodów smakiem. Jak każdy miód jest słodki, ale sam w sobie jest dosyć gorzkawy i ostry. W połączeniu z aromatem wrzosu daje niezwykłe połączenie cenione przez amatorów tego miodu. W stanie płynnym, tuż po zbiorach, może mieć rubinowo-brunatną barwę, która po krystalizacji może przechodzić w pomarańcz. Po krystalizacji miód wrzosowy przyjmuje masłowatą i ziarnistą konsystencję. Barwa i smak miodu wrzosowego zależą od jego pochodzenia. Z reguły jest tak, że ciemniejsza barwą miodu idzie w parze z bardziej wyrazistym smakiem.

Miód wrzosowy zawiera w sobie bardzo dużo naturalnych hormonów wzrostu. Zawiera również neurohormony i kilkadziesiąt biopierwiastków. Mimo, że nie jest szczególnie bogaty w witaminy, to zawiera dość dużo witamin z grupy B, a także witaminę A, cholinę, kwas foliowy, potas, chlor, wapń, magnez, żelazo i kwas pantotenowy. Miód wrzosowy składa się głównie z węglowodanów, gdzie przeważają sacharoza i fruktoza.

 

Bogactwo zastosowań. Na co jest dobry miód wrzosowy?

Wrzos sam w sobie stosowany jest w medycynie naturalnej jako środek moczopędny. Praca pszczół w żaden sposób nie odbiera tych właściwości miodowi wrzosowemu. Miód z wrzosu posiada właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze i moczopędne, dlatego polecany jest w leczeniu chorób nerek i gruczołu krokowego. Miód wrzosowy jest szczególnie polecany mężczyznom po czterdziestym roku życia w profilaktyce chorób prostaty, ale oczywiście nie tylko im. Poprawia trawienie i reguluje pracę jelit, jak również zwiększa przyswajalność składników pokarmowych. Świetnie też nadaje się do zwalczania infekcji czy wspomagająco w chorobach oczu. Ze względu na silne działanie antyseptyczne warto jest stosować miód wrzosowy przy wszelkiego rodzaju przeziębieniach i chorobach gardła. Zawartość proliny w miodzie zapobiega i wspomaga leczenie choroby Alzheimera. Dzięki zawartej w nim inhubinie, miód z kwiatów wrzosu wykazuje właściwości hamujące rozprzestrzenianie się wirusów i bakterii w ludzkim organizmie. Miód wrzosowy ma również właściwości cenione w kosmetyce. Miód z kwiatów wrzosu ma świetnie działanie upiększające i wygładzające. Z powodzeniem można go wykorzystywać do przygotowywania maseczek i peelingów. 

 

Miód wrzosowy w kuchni

Ten bogaty we właściwości zdrowotne miód doskonale sprawdza się również w kuchni. Jego specyficzny aromat dodaje wyrazistości pieczeniom mięsnym, sosom, ale także różnego rodzaju deserom. Śmiało można doprawiać nim jogurty, omlety, naleśniki czy zwykłą owsiankę.