Miód spadziowy iglasty często jest pozyskiwany ze spadzi sosnowej

Miód spadziowy

W polskich pasiekach można w zasadzie spotkać dwa rodzaje miodów: miód pozyskany przez pszczoły z nektaru kwiatów i miód spadziowy, pozyskany z spadzi drzew iglastych i liściastych. O ile rodzajów miodu nektarowego jest wiele, tak miody spadziowe pochodzą ze spadzi liściastej (zazwyczaj klon, lipa, wierzba) i ze spadzi iglastej (głównie jodła, sosna i świerk). Miód spadziowy to w pewnym sensie rarytas: w niektórych rejonach Polski może pojawiać się raz na kilka lat.

 

Jak powstaje miód spadziowy?

Spadź to substancja, którą pozyskują pszczoły z liści drzew. W zasadzie jest to półprodukt, pozostałość pracy mszyc i czerwców. Owady te wgryzają się w liście, a niestrawione przez nie cukry, to właśnie osławiona spadź, którą chętnie zbierają pszczoły. Często jest tak, że spadź zbierana przez pszczoły mieszana jest z nektarem z kwiatów. W takich wypadkach mamy do czynienie z miodem nektarowo-spadziowym, który i tak zdecydowanie wyróżnia się smakiem i barwą od innych miodów nektarowych.  

 

Jak odróżnić miód spadziowy od innych miodów?

Miód spadziowy jest bardziej aromatyczny niż miody nektarowe, często będzie w nim wyczuwalny i smak i aromat żywicy. Miód ten jest również gęstszy, a jego kolor zależy od drzewa, z jakiego został pobrany. Najczęściej jest zielonkawy lub ciemnożółty, jednak może przybierać barwę brunatną, a nawet czarną (spadź iglasta). 

 

Właściwości zdrowotne miodu spadziowego

Miód spadziowy to prawdziwa bomba witaminowa. W miodzie tym można spotkać ponad 9 razy więcej biopierwiastków niż w klasycznych miodach nektarowych. Jest to miód bogaty w fosfor, sód, magnez, wapń, potas i mangan, a także w witaminy K, PP, C, B2, B6 i A. W porównaniu z miodami nektarowymi ma dwukrotnie więcej białek, aminokwasów i enzymów. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym miód spadziowy ma szerokie zastosowanie w lecznictwie naturalnym. Miód spadziowy pozyskany z drzew liściastych wyróżnia się wspomaganiem regulacji przemiany materii w organizmie. Reguluje pracę serca, rozszerza naczynia wieńcowe, obniża ciśnienie i polepsza krążenie. Świetnie wspiera działanie układu moczowego. Wspaniale działa również na skórę: przyspiesza gojenie ran, oparzeń i odmrożeń. Wspomaga również łagodzenie napięć nerwowych, pomaga w stanach niepokoju i bezsenności. Miód spadziowy iglasty posiada podobne właściwości, jednakże wyróżnia się silnym działaniem przeciwzapalnym, wykrztuśnym i łagodzącym uporczywy kaszel. Miód ten wspomaga leczenie przeziębienia, a także poważniejszych chorób jak zapalenie płuc. Doskonale wzmacnia odporność i posiada właściwości odtruwające doceniane przez osoby pracujące w warunkach szkodliwych dla zdrowia. Miód spadziowy polecany jest też osobom po kuracjach antybiotykowych i sterydowych. Co więcej, uznawany jest jako naturalny środek przeciwnowotworowy

Miód spadziowy wykorzystywany jest wspomagająco w leczeniu, reumatyzmu, nerwicy mięśnia sercowego, astmy i kamicy nerkowej. Zaleca się go również panom w przypadku zapalenia gruczołu krokowego (prostaty).