Miód słonecznikowy prosto z pasieki

Miód słonecznikowy

Kwiaty słonecznika to jeden z bardziej rozpoznawalnych symboli słonecznego lata. Słonecznik jest najbardziej popularną, obok rzepaku, rośliną oleistą w Polsce. Pestki słonecznika mają wiele zastosowań, nie tylko w żywności, ale też w medycynie i kosmetologii. Niemniej jednak zanim pojawią się pestki ciężką pracę muszą tutaj zrobić pszczoły zapylając te piękne kwiaty i jednocześnie zbierając nektar, z którego stworzą pyszny i zdrowy miód słonecznikowy.

Miód słonecznikowy nie jest miodem często spotykanym w Polsce. Choć sam kwiat słonecznika produkuje ogromne ilości pyłku, nie ma w Polsce zbyt wiele upraw tej rośliny. Ziarno, które kupujemy w sklepach, często pochodzi spoza Polski. Najwięcej upraw słonecznika można spotkać w południowo-wschodniej Polsce i tam też najłatwiej taki miód kupić. 

 

Miód słonecznikowy właściwości

Na miód słonecznikowy składają się głównie, podobnie zresztą jak u innych miodów, cukry proste – glukoza i fruktoza – woda, pszczele enzymy (głównie inwertaza i inhibina), flawonoidy, a także  liczne biopierwiastki i kwasy organiczne. Enzymy zawarte w miodzie słonecznikowym sprawiają, że miód ten charakteryzuje się stosunkowo silnymi właściwościami antybiotycznymi, antybakteryjnymi i przeciwdrobnoustrojowymi. Podobnie jak inne miody, doskonale wspiera leczenie i łagodzi objawy chorób układu krążenia, wątroby i stanów zapalnych górnych dróg oddechowych. Miód słonecznikowy pozytywnie też oddziałuje na żołądek i cały system trawienny. Miód słonecznikowy pomaga zmniejszyć poziom ciężkiego cholesterolu LDL. Z powodzeniem można go wykorzystywać w chorobach serca i układu krążenia - obniża ciśnienie krwi, zapobiega miażdżycy i poprawia dotlenienie serca. Miód słonecznikowy, podobnie jak wiele innych miodów, wykazuje silne działanie detoksykacyjne, dzięki czemu pomaga w odtruwaniu organizmu i wzmacnia wątrobę. Miód z kwiatów słonecznika, dzięki wysokiej zawartości flawonoidów, uszczelnia naczynia krwionośne. Działa również antyseptycznie, pomaga w gojeniu się ran i innych uszkodzeń skóry.

Miód słonecznikowy dobrze jest stosować codziennie jako wsparcie dla organizmu (2-3 lyżki). Ten naturalny środek leczniczy nie tylko wzmacnia organizm, ale też rewelacyjnie smakuje. Można go można stosować na różne sposoby, np. dodając do deserów, do herbaty, podając na pieczywie albo jako dodatek do koktajli, czy różnego rodzaju owsianek.