Miód rzepakowy jest pozyskiwany przez pszczoły z obłędnie pachnących pól rzepaku

Miód rzepakowy

Niezwykłe żółte pola ciągnące się po horyzont, kontrastujące z błękitnym niebem. Obłędny, relaksujący zapach w każdy wieczór kwitnienia. Wspaniale kwitnące pola rzepaku późną wiosną, to obietnica bogatego żniwa dla pszczół, które chętnie latają z kwiatka na kwiatek - jest ich przecież tutaj całe mnóstwo. Aż trudno nadążyć!

Miód rzepakowy to jeden z bardziej popularnych miodów w Polsce. Rzepak chętnie jest siany przez rolników, jest w naszym kraju najbardziej popularną rośliną oleistą. Przekłada się to bezpośrednio na dostępność miodu rzepakowego. Jednak jego powszechność nie oznacza tego, że jest to miód gorszej jakości niż inne. Przeciwnie, zalet miodu rzepakowego jest bardzo wiele, a jego właściwości prozdrowotne nie odbiegają od innych rodzajów miodu. Miód rzepakowy uznawany jest za jeden z najsłodszych miodów, a jednocześnie najbardziej łagodnych w smaku miodów. Miód rzepakowy ma postać płynną i zaraz po zbiorach jest koloru jasnosłomkowego. Dosyć szybko się krystalizuje i w wyniku tego procesu kolor miodu rzepakowego staje się kremowy lub nawet całkowicie biały. 

Miód rzepakowy zawiera garbniki, olejki eteryczne, flawonoidy, witaminy i minerały. W skład miodu rzepakowego wchodzi bor, który jest niezbędny do budowy tkanki kostnej oraz do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i śledziony. W składzie miodu rzepakowego są potas, magnez, kwasy fenolowe i łatwo przyswajalne przez organizm żelazo.

 

Właściwości miodu rzepakowego - działanie i zastosowanie

Miód z kwiatów rzepaku polecany jest osobom, które przeszły zawał serca. Zawarta w miodzie rzepakowym acetylocholina poszerza naczynia wieńcowe, zmniejszając ryzyko nadciśnienia. Dzięki temu serce jest lepiej dotlenione i odżywione. Potas normalizuje pracę serca, zmniejsza się również ryzyko rozwoju miażdżycy. Związki zawarte w miodzie rzepakowym skutecznie obniżają stężenie frakcji LDL cholesterolu, w związku z tym zaleca się spożywanie tego miodu osobom z problemami z krążeniem i wysokim poziomem cholesterolu we krwi. 

Trudno przecenić działanie miodu z rzepaku w przypadku schorzeń wątroby. Glukoza i fruktoza, obecne w miodzie rzepakowym, bardzo szybko się wchłaniają. W procesie przemian glukozy powstaje kwas glukuronowy wspierający pracę wątroby i usprawniający procesy detoksykacji. Miód z rzepaku wspomaga również przemianę tłuszczów oraz usprawnia pracę pęcherzyka żółciowego. Po miód rzepakowy warto sięgać przy problemach ze zgagą i wzdęciami. Miód ten pomaga zredukować stan zapalny w przypadku wrzodów żołądka i dwunastnicy, a także przyspiesza gojenie się ran towarzyszących wrzodom i nadżerkom.

Miód z kwiatów rzepaku polecany jest przy wszelkiego rodzaju przeziębieniach. Miód ten wspaniale łagodzi objawy, takie jak na przykład ból gardła, a ponadto stymuluje system immunologiczny, dzięki czemu organizm może szybciej uporać się z przeziębieniem. Co więcej miód ten wykazuje działanie antybiotyczne

Miód z rzepaku warto uwzględniać przy problemach skórnych; działa on ściągająco i przyspiesza gojenie, a także posiada właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Miód rzepakowy działa nawilżająco i regenerująco na skórę, poprawia również ogólną kondycję włosów i paznokci