Mniszek czy bardziej popularny mlecz jest źródłem miodu mniszkowego

Miód mniszkowy

Trudno o bardziej powszechne kwiatki łąkowe jak mniszek lekarski, zwany potocznie mleczem. Rośnie praktycznie w każdej trawie, wcina się się w podwórkowe, niezbyt często podkaszane trawniki i daje dzieciom frajdę w postaci główek dmuchawców, wyglądających jak banda uczepionych łodygi spadochroniarzy. Kwiaty mniszka pięknie pachną i często widać na nich pracowite pszczoły.

Wydawałoby się, że trudno o bardziej przystępny i łatwy do uzyskania miód. Nic bardziej błędnego! Miód mniszkowy jest trudnym do uzyskania miodem, gdyż jest przez pszczoły wykorzystywany jako pożytek rozwojowy. Co to oznacza? Mniej więcej to, że nektar pozyskany z mniszka lekarskiego pokrywa zapotrzebowanie pokarmowe rodzin pszczół, zapewniając im normalny rozwój. Pszczoły też coś chcą mieć ze swojej ciężkiej pracy! Trzeba to uszanować, jeśli chcemy korzystać z licznych innych rodzajów miodów.

 

Mniszek lekarski - mały gigant w ziołolecznictwie

Mniszek lekarski to roślina, której zalety trudno przecenić. A lista tych zalet jest wyjątkowo długa. Działa przeciwcukrzycowo, moczopędnie, pomaga w dolegliwościach skórnych, żołądkowych, poprawia odporność, a są też tacy, którzy dowodzą, że mlecz polny wykazuje pewne działanie antynowotworowe. Liczne zalety mniszka mieszczą się w korzeniu, ziele i kwiatach. Właściwie każdą jego mniszka można wykorzystać w leczeniu i zapobieganiu dolegliwościom. Pszczoły jednak skupiają się wyłącznie na kwiatach i wyciągają z nich esencję tego, co w mniszku najlepsze.

 

Miód mniszkowy - skład i właściwości

Gdy pszczoły już zechcą podzielić się z nami miodem mniszkowym, otrzymujemy wspaniały miód o cennej zawartości i wielu zaletach zdrowotnych. Miód mniszkowy zawiera w sobie: cenne enzymy (z których najważniejsze to inwertaza, diastaza, oksydaza glukozy i lizozym), kwasy organiczne, kwasy fenolowe i flawonoidy, triterpeny, karotenoidy, witaminy – w tym witamina A, B2, B4 i witamina C, liczne mikro- i makroelementy, np. żelazo, mangan, potas i fosfor oraz to co w miodzie najsmaczniejsze: cukry proste, czyli fruktoza i glukoza. Ten miks składników sprawia, że miód ten polecany jest w wielu różnych dolegliwościach. 

I tak miód z mniszka lekarskiego ma właściwości antyoksydacyjne. Białka zawarte w miodzie z mniszka wspaniale wzmacniają organizm, a cukry proste takie jak glukoza i fruktoza dodają organizmowi niezbędnej do funkcjonowania energii. Miód z mniszka zawiera także cholinę, która chroni wątrobę. Miód z mniszka ma również duże pokłady kwasu asparaginowego wspomagającego procesy uczenia się, zapamiętywania czy koncentrację. Miód z mleczu polnego ma właściwości przeciwzapalne, przeciwświądowe, przeciwbakteryjne, przeciw grzybicze, a także przeciwwirusowe. Ten pyszny miód działa także przeciwbólowo i przeciwskurczowo. Miód mniszkowy wspiera leczenie chorób wątroby i dróg żółciowych, problemów z układem moczowym, niestrawności i problemów z żołądkiem. Miód z mniszka można stosować także w przeziębieniu i grypie. Pomaga również w łagodzeniu dolegliwości reumatycznych. Miód z mniszka doskonale wzmacnia odporność, przez co jest ceniony zwłaszcza w okresie grypowym.

.