Miód malinowy pozyskiwany jest z kwiatów malin

Miód malinowy

Maliny to jedne z najlepszych owoców nadających się na przetwarzanie na soki. Soczyste i słodkie owoce wspaniale smakują w rozmaitych deserach, często też owoce i liście malin są zasuszane i sprzedawane w postaci herbat. Zanim jednak pojawi się owoc nad kwiatem maliny musi popracować pszczoła. Owocem tej pracy jest rzadki, ale przepyszny miód malinowy. Niezależnie w jakiej postaci będziemy spożywać owoce malin, łączy je jedno, są wspaniałe jako środek wspomagający leczenie wszelkiego rodzaju przeziębień.

 

Konsystencja i smak miodu malinowego

Miód malinowy nie smakuje soczyście jak dżem malinowy. Smak i aromat malin w miodzie malinowym jest delikatny i nie przytłacza wyrazistością. Smak miodu malinowego może nieco różnić się w zależności od odmiany malin, z których został uzyskany. Zazwyczaj miód malinowy jest dość słodki i jednocześnie lekko kwaskowaty.  Ma złocisty kolor, który po skrystalizowaniu zmienia się na mleczno-biały. Z tego powodu, że okres kwitnienia kwiatów malin jest stosunkowo krótki, pozyskiwany dzięki nim miód jest rzadko spotykany. W Polsce, miód z malin pozyskiwany jest w większości w województwie lubelskim.

 

Miód malinowy - skład i właściwości

Miód z kwiatów malin swoje właściwości zawdzięcza obecności enzymów, flawonoidów, antyoksydantów, kwasów organicznych, różnorodnych składników mineralnych (wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, mangan i inne), witamin z grupy B i witaminy C.  To wspaniały środek na zmęczenie i brak energii, który jednocześnie wykazuje działanie odprężające, koi nerwy i pomaga się zrelaksować. Miód malinowy wyróżnia się jednak przede wszystkim właściwościami napotnymi i rozgrzewającymi. Miód ten działa także przeciwgorączkowo i immunomodulująco. Doskonale sprawdza się w przypadku objawów grypy i przeziębienia. Miód malinowy poprawia przepływ krwi poprzez pozytywny wpływ na naczynia krwionośne, które uelastycznia i poszerza. Dzięki temu działaniu może zapobiegać takim chorobom, jak miażdżyca, a nawet udar czy zawał. Wzmacnia i chroni także wątrobę, dodatkowo zwiększając wydzielanie żółci. Miód z maliny korzystnie wpływa na stan skóry, a także, podobnie jak inne naturalne miody pszczele, wykazuje także silne działanie antyseptyczne.