Kwiaty lipy - źródło miodu lipowego

Miód lipowy

Właściwości lecznicze lipy znane są od wieków. Podobnie zresztą jak miodu lipowego, uważanego za jeden najcenniejszych pod względem zdrowotnym i smakowym. Już Jan Kochanowski we fraszce "Na Lipę" pisał o wartości miodu lipowego:

"(...) Z mego wonnego kwiatu pracowite pszczoły
Biorą miód, który potym szlachci pańskie stoły (...)"

 Pierwsze co kojarzy się z lipą i jej właściwościami, to jej działanie wspierające leczenie wszelkiego rodzaju przeziębień, chrypki i kaszlu. I to są również główne właściwości miodu lipowego, o których słyszeli chyba wszyscy, dlatego miód lipowy jest jednym z najchętniej kupowanych miodów w Polsce.

 

Miód lipowy - smak i konsystencja

Lipa kwitnie na przełomie czerwca i lipca. W tym czasie upojnie pachnie przyciągając do siebie tysiące pszczół. Wystarczy znaleźć się w tym okresie pod lipowym drzewem by usłyszeć monotonne i uspokajające bzyczenie. Miód z lipy kolor ma jasny, a zapachem przypomina kwitnącą lipę; charakteryzuje się też stosunkowo ostrym smakiem. Po skrystalizowaniu, które przebiega dość szybko, bo już po 4 tygodniach, przybiera wręcz kremową barwę. Warto pamiętać, że dobry miód kupowany zimą w sklepie powinien być skrystalizowany i mieć gęstą, a nie płynną konsystencję. Miód płynny w tym okresie jest prawdopodobnie przegrzany lub mieszanką miodopodobną. 

 

Miód lipowy - skład i właściwości zdrowotne miodu z lipy

Podstawowy skład miodu lipowego jest bardzo podobny do innych miodów. Znajduje się w nich 70-80% cukrów i 10-20% wody. Inne składniki, takie jak kwasy organiczne, białka, fenole, witaminy i składniki mineralne mogą być bardzo zróżnicowane i w tym kryje się urok różnych gatunków miodów. Mikroskładniki obecne w miodzie lipowym to olejki eteryczne, flawonoidy, glikozyd, garbniki, związki goryczkowe. Ilość składników mineralnych jest raczej niewielka, a głównym z nich jest potas. Witaminy zawarte w miodzie to witamina C, H, PP i witaminy z grupy B, nie są to jednak wartości oszałamiające. Głównie za sprawą zawartości olejku eterycznego miód lipowy ma działanie napotne, obniżające gorączkę, wykrztuśne i antyseptyczne.  Miód z kwiatów lipy łagodzi kaszel, wykazuje działanie antybiotyczne, przyśpiesza ustąpienie stanu zapalnego, zapobiega chorobom serca i układu krążenia. Co więcej miód z lipy ma właściwości przeciwdziałające obrzękom, wysokiemu ciśnieniu krwi, nerwowości, czy bezsenności. Można go również stosować w przypadku chorób ginekologicznych, przy schorzeniach reumatycznych i chorobach układu moczowego.

Ze względu na to, że miód lipowy ma właściwości podnoszące odporność organizmu, warto go stosować w okresie jesienno-zimowym, czyli wtedy, gdy jesteśmy szczególnie narażeni na negatywne działanie pogody.