Z kwiatów gryki pszczoły zbierają wyśmienity nektar, w którego powstaje miód gryczany

Miód gryczany

Gryka jest rośliną, z której pozyskuje się kaszę gryczaną. Wyrazista w smaku, może nie przez wszystkich lubiana, jest jedną z najzdrowszych kasz, które można kupić w Polsce. Zdrowotne właściwości gryki mają swoje odzwierciedlenie w miodzie gryczanym, bo - jak wiadomo - pszczoły zbierają z roślin to co najlepsze.


Miód gryczany - wyrazisty i mocny 

Miód gryczany jest jednym z najchętniej kupowanych miodów, ze względu na swój wyrazisty smak, ale przede wszystkim właściwości zdrowotne. Miód ten posiada bardzo charakterystyczny kolor, który jest bardzo ciemny, w zasadzie często określany jako herbaciany. Przechowywany w miejscu, w którym nie będzie dostępu światła, miód gryczany może przybrać wręcz czarną barwę. Uznawany jest więc za jeden z najciemniejszych miodów. Smak miodu gryczanego jest dosyć ostry, przez co może nie do końca być lubiany przez dzieci, ale nie jest to regułą. Temu wszystkiemu towarzyszy intensywny zapach kwiatów gryki. 

 

Skład miodu gryczanego

Miód gryczany jest źródłem wielu cennych minerałów i witamin. W składzie miodu z gryki znajdziemy między innymi rutynę, magnez, żelazo, fosfor, potas, mangan, sód, miedź, krzem oraz cynk, a także witaminy takie jak C, B1, B2, PP. Miód gryczany zawiera również enzymy: amylazy, fosfatazy, inwertazy. Wszystkie te składniki odznaczają się wysokim stopniem przyswajalności przez organizm.  

 

Miód gryczany - właściwości zdrowotne 

Miód gryczany polecany jest przede wszystkim osobom dojrzałym i starszym. Spowodowane jest to przede wszystkim dużej zawartości rutyny, która oczyszcza i wzmacnia naczynia krwionośne. Dzięki zawartości tego składnika miód gryczany polecany jest osobom, które mają problemy z układem krwionośnym, zwłaszcza w przypadku miażdżycy. Cukry proste zawarte w miodzie z gryki są łatwo wchłaniane do krwiobiegu i świetnie odżywiają mięsień sercowy. Rutyna może zapobiegać nadmiernej krzepliwości krwi przez co może być wykorzystana w profilaktyce u pacjentów zagrożonych udarami i zawałami serca. Rutyna cechuje się również tym, że wzmacnia i uszczelnia najmniejsze naczynia krwionośne, czyli naczynia włosowate. Rutyna zawarta w miodzie gryczanym poprawia także przyswajalność witaminy C oraz przyspiesza gojenie ran. Zapobiega pojawianiu się obrzęków i opuchnięć, szczególnie nóg. 

Systematyczne spożywanie miodu gryczanego powoduje wzrost hemoglobiny we krwi, a także wspomaga rekonwalescencję po wyczerpujących chorobach. Miód gryczany jest również świetny przy leczeniu przeziębień, grypy i kaszlu. Uznawany jest za jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków. Uważa się również, że regularne spożywanie miodu gryczanego ma bardzo dobry wpływ na poprawę wzorku, słuchu i pamięci. Miód pszczeli z kwiatów gryki poprawia pracę układu nerwowego, samopoczucie, niweluje stany napięcia psychicznego.