Jak powstaje miód faceliowy

Miód faceliowy

Miód faceliowy pszczoły produkują z nektaru pozornej, ale w sumie pięknej roślinki o nazwie facelia błękitna. Facelia jest rośliną uprawianą na paszę, niekiedy na nawóz, ale przede wszystkim należy do najlepszych roślin miododajnych. Miód z facelii nie jest może zbyt popularny, niemniej jednak trudno bagatelizować jej wspaniałe właściwości odżywcze i zdrowotne.

 

Miód faceliowy - skład i właściwości

Miód pozyskany z faceli charakteryzuje się łagodnym smakiem i zapachem. Z pewnością będzie to atutem dla osób, które cenią sobie miód w kuchni, a jednocześnie nie za bardzo silnych miodowych smaków i aromatów, które zdominują potrawy. Dzięki temu jest to też jeden z miodów, które dzieci bardzo lubią. Smak miodu faceliowego często jest porównywany do miodu akacjowego. Miód faceliowy dosyć szybko ulega krystalizacji - już po kilku tygodniach. Ma jasny kolor, który może być lekko zielonkawy, a po krystalizacji jeszcze bardziej jaśnieje. 

Miód faceliowy składa się głównie z węglowodanów, czyli cukrów, które stanowią one ponad 70%. W zdecydowanej większości jest w tym miodzie fruktozy i niewiele mniej glukozy. Około 20% stanowi woda. W skład miodu faceliowego wchodzą także niewielkie ilości białka, witamin (głównie z grupy B), składniki mineralne (potas, kobalt, żelazo, wapń, sód, mangan, fosfor, miedź), witaminy (C, PP, witaminy z grupy B) oraz olejki eteryczne czy enzymy. Te składniki jednak sprawiają, że miód faceliowy jest tak cenny ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Z badań wynika, że miód faceliowy jest jednym z najbezpieczniejszych do spożycia, gdyż cechuje się najniższym stopniem zanieczyszczenia drobnoustrojami tlenowymi w porównaniu z innymi miodami. 

 

Miód faceliowy - właściwości zdrowotne

Miód faceliowy doskonale wspomaga układ odpornościowy i wzmacnia organizm, a także posiada właściwości przeciwbakteryjne, chociaż niższe niż Miód gryczany, czy Miód spadziowy. Miód z facelii posiada również właściwości przyspieszające proces gojenia ran i oparzeń. Dzięki dużej zawartości związków fenolowych, takich jak kwas kawowy czy benzoesowy oraz flawonoidów miód  z kwiatów facelii posiada właściwości antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe. Badania wskazują, że miód faceliowy wspaniale wspomaga działania układu krwionośnego: obniża poziom trójglicerydów, cholesterolu całkowitego, reguluje ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko miażdżycy. Miód ten usprawnia metabolizm, wspomaga pracę enzymów i hormonów, , pomaga również oczyszczać wątrobę - odciąża ją poprzez wiązanie szkodliwych związków i wydalanie ich z organizmu. Miód faceliowy jest również wykorzystywany jest w kosmetyce do walki z trądzikiem, cellulitem i starzeniem się skóry.