Rodzaje miodów

Miód akacjowy powstaje z nektaru zebranego przez pszczoły z akacji

Miód akacjowy

Miód akacjowy to miód o bardzo jasnej barwie. Dzięki temu od razu można zweryfikować, czy to co znajduje się pod zakrętką jest tym, co chcielibyśmy, żeby tam było :)  Miód akacjowy pozyskiwany jest z robinii akacjowej, która jest bardzo miododajnym drzewem pochodzącym z terenów Ameryki Północnej, która z pomocą człowieka zasiedliła cały świat.

Pszczoły pracują na miód faceliowy

Miód faceliowy

Miód faceliowy pszczoły produkują z nektaru pozornej, ale w sumie pięknej roślinki o nazwie facelia błękitna. Facelia jest rośliną uprawianą na paszę, niekiedy na nawóz, ale przede wszystkim należy do najlepszych roślin miododajnych. Miód z facelii nie jest może zbyt popularny, niemniej jednak trudno bagatelizować jej wspaniałe właściwości odżywcze i zdrowotne.

Z kwiatów gryki pszczoły zbierają wyśmienity nektar, w którego powstaje miód gryczany

Miód gryczany

Gryka jest rośliną, z której pozyskuje się kaszę gryczaną. Wyrazista w smaku, może nie przez wszystkich lubiana, jest jedną z najzdrowszych kasz, które można kupić w Polsce. Zdrowotne właściwości gryki mają swoje odzwierciedlenie w miodzie gryczanym, bo - jak wiadomo - pszczoły zbierają z roślin to co najlepsze.

Kwiaty lipy - źródło miodu lipowego

Miód lipowy

Właściwości lecznicze lipy znane są od wieków. Podobnie zresztą jak miodu lipowego, uważanego za jeden najcenniejszych pod względem zdrowotnym i smakowym. Już Jan Kochanowski we fraszce "Na Lipę" pisał o wartości miodu lipowego:

"(...) Z mego wonnego kwiatu pracowite pszczoły
Biorą miód, który potym szlachci pańskie stoły (...)"

Miód malinowy pozyskiwany jest z kwiatów malin

Miód malinowy

Maliny to jedne z najlepszych owoców nadających się na przetwarzanie na soki. Soczyste i słodkie owoce wspaniale smakują w rozmaitych deserach, często też owoce i liście malin są zasuszane i sprzedawane w postaci herbat. Zanim jednak pojawi się owoc nad kwiatem maliny musi popracować pszczoła. Owocem tej pracy jest rzadki, ale przepyszny miód malinowy. Niezależnie w jakiej postaci będziemy spożywać owoce malin, łączy je jedno, są wspaniałe jako środek wspomagający leczenie wszelkiego rodzaju przeziębień.

Mniszek czy bardziej popularny mlecz jest źródłem miodu mniszkowego

Miód mniszkowy

Trudno o bardziej powszechne kwiatki łąkowe jak mniszek lekarski, zwany potocznie mleczem. Rośnie praktycznie w każdej trawie, wcina się się w podwórkowe, niezbyt często podkaszane trawniki i daje dzieciom frajdę w postaci główek dmuchawców, wyglądających jak banda uczepionych łodygi spadochroniarzy. Kwiaty mniszka pięknie pachną i często widać na nich pracowite pszczoły.

Miód rzepakowy jest pozyskiwany przez pszczoły z obłędnie pachnących pól rzepaku

Miód rzepakowy

Niezwykłe żółte pola ciągnące się po horyzont, kontrastujące z błękitnym niebem. Obłędny, relaksujący zapach w każdy wieczór kwitnienia. Wspaniale kwitnące pola rzepaku późną wiosną, to obietnica bogatego żniwa dla pszczół, które chętnie latają z kwiatka na kwiatek - jest ich przecież tutaj całe mnóstwo. Aż trudno nadążyć!

Miód słonecznikowy prosto z pasieki

Miód słonecznikowy

Kwiaty słonecznika to jeden z bardziej rozpoznawalnych symboli słonecznego lata. Słonecznik jest najbardziej popularną, obok rzepaku, rośliną oleistą w Polsce. Pestki słonecznika mają wiele zastosowań, nie tylko w żywności, ale też w medycynie i kosmetologii. Niemniej jednak zanim pojawią się pestki ciężką pracę muszą tutaj zrobić pszczoły zapylając te piękne kwiaty i jednocześnie zbierając nektar, z którego stworzą pyszny i zdrowy miód słonecznikowy.

Miód spadziowy iglasty często jest pozyskiwany ze spadzi sosnowej

Miód spadziowy

W polskich pasiekach można w zasadzie spotkać dwa rodzaje miodów: miód pozyskany przez pszczoły z nektaru kwiatów i miód spadziowy, pozyskany z spadzi drzew iglastych i liściastych. O ile rodzajów miodu nektarowego jest wiele, tak miody spadziowe pochodzą ze spadzi liściastej (zazwyczaj klon, lipa, wierzba) i ze spadzi iglastej (głównie jodła, sosna i świerk). Miód spadziowy to w pewnym sensie rarytas: w niektórych rejonach Polski może pojawiać się raz na kilka lat.

Miód wielokwiatowy - bogactwo smaków i właściwości

Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy, to efekt szaleństwa maja i kolejnych letnich miesięcy, gdy pszczoły mogą sobie latać gdzie żywnie chcą i wybierać najbardziej aromatyczne i smakowite nektary. Dlatego można założyć, że każdy miód jest inny, składa się z innej mieszanki, ale jedno jest pewne: to wspaniały miód, słodki i uwielbiany przez dzieci, ale też i koneserów. Nie można obok niego przejść obojętnie. 

Miód wrzosowy - jeden z trudniejszych do zdobycia miodów

Miód wrzosowy

Miód wrzosowy to jeden z najbardziej esencjonalnych miodów. Cechuje go głęboki, wyrazisty zapach wrzosu, z którego kwiatów został zebrany przez pszczoły. Miód wrzosowy charakteryzuje się mocnymi właściwościami antyseptycznymi, stąd często jest stosowany przy schorzeniach oczu, ale także serca i układu pokarmowego. Sprawdza się również doskonale w leczeniu przeziębień i grypy. Działa również wspomagająco przy problemach z prostatą. Jest to jeden z ostatnich miodów zbieranych przed jesienią, a jednocześnie, ze względu na jego wartości lecznicze i trudność w zbiorach, miód wrzosowy to jeden z najdroższych miodów. 

Miodowe Lato - sklep z miodami

Jeśli zastanawiasz się gdzie kupić miód to zapraszamy do naszego sklepu z miodem Miodowe Lato, w którym znajdziesz jedynie naturalne czy też prawdziwe miody z regionalnych pasiek z północy kraju. Prowadzimy sprzedaż wysyłkową na terenie całej Polski. Dostarczamy również nasze miody osobiście na terenie Gdyni, Sopotu, Gdańska, Rumii i Redy. Zachęcamy też do współpracy pasieki z Kaszub, Kociewia, Borów Tucholskich, całego Pomorza, Warmii i Mazur. Jeśli jesteś właścicielem ekologicznej pasieki i chciałbyś, aby miód wyprodukowany w Twojej pasiece znalazł się na naszych wirtualnych półkach, napisz do nas. 

Najchętniej kupowane