Tort miodowo-orzechowy

Tort miodowo-orzechowy

Składniki na ciasto:

½ masła
4 łyżki miodu
½ kg mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki sody
2 jaja
1 szklanka cukru pudru
cukier wanilinowy
Miód oraz masło rozpuszczam w rondelku, odstawiam do wystudzenia. Jaja ucieram z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Do miski wsypuję mąkę, sodę. Dodaję masę jajeczną oraz wystudzony miód z masłem.
Ciasto wyrabiam starannie, lecz staram się to robić szybko, aby się nie kleiło pod wpływem ciepła rąk.
Powstałe ciasto dziele na III części i każda z nich piekę osobno tortownicy o średnicy 23 cm.
Temperatura pieczenia 170 ֯ C, czas pieczenia w zależności od piekarnika około 15 minut (do uzyskania złotego koloru).


Składniki na krem:

2 szklanki mleka
½ szklanki cukru
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
220 g masła
słoik powideł śliwkowych.

Szklankę mleka zagotowuję w rondelku. Dodaję cukier i rozpuszczone w pozostałym mleku budynie. Odstawiam do wystudzenia.
Miękkie masło ucieram ze stopniowo dodawanym budyniem.

Na pierwszy blaty nakładam jeszcze ciepły krem budyniowy. Przykrywam drugim blatem na który rozsmarowuję podgrzane w rondelku powidła śliwkowe. Nakładam trzeci blat. Mocno dociskam całość. Na wierzch również rozsmarowuję krem budyniowy.
Odstawiam do wystudzenia.

 

Składniki na orzechową posypkę:

250 g orzechów włoskich
50 g masła
3 łyżki cukru
2 łyżki płynnego miodu

Masło, cukier oraz miód rozpuszczam w rondelku. Dodaję drobno pokrojone orzechy. Dokładnie mieszam. Wykładam na tort.
Odstawiam na kilkanaście godzin do lodówki. Przed podaniem dowolnie dekoruję.

 

Przepis udostępniony dzięki uprzejmości: http://kanarkowa.weebly.com/ 

Date

07 grudzień 2020

Tags

Ciasta / torty / wypieki