Tort z kremem piernikowym

Tort z kremem piernikowym

Składniki na ciasto:

½ masła
4 łyżki miodu
½ kg mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki sody
2 jaja
1 szklanka cukru pudru
cukier wanilinowy

Miód oraz masło rozpuszczam w rondelku, odstawiam do wystudzenia. Jaja ucieram z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Do miski wsypuję mąkę, sodę. Dodaję masę jajeczną oraz wystudzony miód z masłem.
Ciasto wyrabiam starannie, lecz staram się to robić szybko, aby się nie kleiło pod wpływem ciepła rąk.
Powstałe ciasto dziele na III części i każda z nich piekę osobno w foremce o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Temperatura pieczenia 160 – 170 ֯ C, czas pieczenia w zależności od piekarnika około 20 – 25 minut (do uzyskania złotego koloru).

 

Masa:

500 g serka mascarpone
500 ml śmietanki 30%
170g pierniczków „Uszatki lukrowane”
3 łyżeczki żelatyny

Żelatynę zalewam łyżką zimnej wody i odstawiam do napęcznienia.
Ubijam śmietanę, stopniowo dodaję serek mascarpone wymieszany dokładnie z żelatyną. Dodaję starte na tarce pierniczki oraz rum. Delikatnie mieszam.

Dekoracja oraz nasączenie:

3 łyżki rumu
słoik dżemu malinowego
pierniczki serca lukrowane
figi
borówki amerykańskie
brzoskwinie
draże czekoladowe
srebrne kuleczki
kwiaty hortensji

 

Polewa czekoladowa:

gorzka czekolada
2 mleczne czekolady
250 ml śmietany 30%

Śmietanę podgrzewam w rondelku. Zdejmuję z ognia. Dodaję połamaną czekoladę. Odstawiam do rozpuszczenia. Tort polewam zanim polewa stężeje.

W foremce układam naprzemiennie: miodowy blat, nasączony podgrzanym w rondelku dżemem malinowym połączonym z rumem, masę piernikową.
Odstawiam na kilka godzin do lodówki.
Delikatnie zdejmuje obręcz foremki. Przy użyciu noża wyrównuję boki.
Całość dekoruję polewą oraz pierniczkami, owocami kuleczkami, drażami oraz kwiatami.

 

Przepis udostępniony dzięki uprzejmości: http://kanarkowa.weebly.com/ 

Date

08 grudzień 2020

Tags

Ciasta / torty / wypieki