Pieczona pierś z kaczki

Pieczona pierś z kaczki

Podaję z pieczonymi ziemniakami, ryżem, puree z ziemniaków. Z borówkami, żurawiną, jarzębiną, brzoskwiniami, duszonymi jabłkami, surówkami….. Propozycji jest wiele. Za każdym razem można wyczarować inny, niepowtarzalny, genialny obiad.

 

Składniki:

4 piersi z kaczki
4 łyżki miodu
4 łyżki octu winnego
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka ostra, majeranek

Kacze piersi myje i osuszam. Skórę nacinam nożem w kratkę. Pierś nacieram wymieszanym ze sobą suchymi przyprawami i czosnkiem. Odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce. Z miodu, octu i sosu sojowego przygotowuję płynną marynatę. Zalewam nią piersi i ponownie odstawiam w chłodne miejsce na około godzinę. Piersi osuszam papierowym ręcznikiem.
Rozgrzewam mocno suchą patelnię. Kładę na niej skórką do dołu pojedynczo piersi. Smażę około 5 -8 minut. Przekładam na druga stronę. Smażę około 3-5 minut.
Przekładam do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik nagrzewam do 180֯C. Piekę około 15-20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika mięso odstawiam na 2-3 minuty, żeby odpoczęło. Po tym czasie kroję ukośnie na plastry o grubości około 1 cm.

 

Przepis udostępniony dzięki uprzejmości: http://kanarkowa.weebly.com/ 

 

Date

08 grudzień 2020

Tags

Dania główne