Tort naleśnikowy

Tort naleśnikowy

Składniki na ciasto naleśnikowe:

2 jaja
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
½ szklanki wody gazowanej
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju
szczypta soli

Wszystkie składniki miksuję mikserem na jednolita masę. Odstawiam na około 20 minut. Smażę naleśniki o średnicy około 15 cm.
W tym czasie rozgrzewam piekarnik (góra – dół) do temp. 170 °C.

Owoce:

ok. 250 g malin
2 łyżki cukru
borówka amerykańska do dekoracji
150 g malin podgrzewam z cukrem w rondelku.

Składniki na nadzienie:

200 g sera twarogowego
50 ml śmietanki 30%
2 żółtka
1 białko
2 łyżki cukru
2 łyżki miodu


Białka ubijam na pianę. Żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję ser. Następnie miód oraz pianę z białek.
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Układam naprzemiennie naleśniki i nadzienie.
Blaszkę wstawiam do piekarnika na poziom poniżej połowy piekarnika. Piekę około 12 minut w temperaturze 170 °C.
Tort kroję na trójkąty i polewam gorącymi malinami.

 

Przepis udostępniony dzięki uprzejmości: http://kanarkowa.weebly.com/ 

Date

08 grudzień 2020

Tags

Desery