Wątróbka w malinowo-miodowym sosie

Wątróbka w malinowo-miodowym sosie

Składniki:

1 opakowanie mixu sałat z rukolą
40 dag wątróbki drobiowej
2 łyżki masła klarowanego do smażenia
mleko do moczenia wątróbki
mąka do obtaczania wątróbki
1 cebulka
50 dag malin
1 łyżka gęstego miodu
1 łyżeczka octu balsamicznego
2 łyżki octu winnego
Sól, pieprz do smaku
Opcjonalnie tosty

Przygotowanie:

Do garnka wkładam 35 dag umytych maliny. Dodaję ocet winny i balsamiczny. Gotuję do czasu, aż maliny się rozpadną. Przecieram sos przez sito. Gotuję do momentu, aż sos mocno zgęstnieje. Dodaję miód. Doprawiam sola i pieprzem.
Wątróbkę myję, obieram z błon i tnę na paski szerokości około 1 cm. Zalewam mlekiem i odstawiam na około 30 minut. Po tym czasie odsączam na ręczniku papierowym. Obtaczam w mące i obsmażam na rozgrzanym maśle. Zdejmuje z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na patelnie wkładam cebulkę pokrojoną w półtalarki. Dusze do momentu aż się zeszkli. Mieszam z wątróbką. Doprawiam sola i pieprzem.
Sałaty myję i dokładnie odsączam. Wykładam na talerz.
Na sałatę wykładam wątróbkę. Polewam sosem miodowo-malinowym.
Całość dekoruje pozostałymi malinami.

 

Przepis udostępniony dzięki uprzejmości: http://kanarkowa.weebly.com/ 

Date

08 grudzień 2020

Tags

Dania główne