Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście

Składniki na ciasto:

40 dag mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka soli
2 żółtka
1 białko
½ kostki masła
2 łyżki śmietany
½ do ¾ szklanki cukru
esencja pomarańczowa

Wszystkie składniki na ciasto siekam nożem.
Ciasto wyrabiam starannie, lecz staram się to robić szybko, aby się nie kleiło pod wpływem ciepła rąk.
Formuję w kulę. Zawijam w folię. Odkładam do lodówki.
Ciastem wylepiam brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Część ciasta pozostawiam do dekoracji.
Temperatura pieczenia 150 ֯ C, czas pieczenia w zależności od piekarnika około 20 minut (do uzyskania złotego koloru).


Masa makowa:

30 dag maku
30 dag cukru
1 jajo
10 dag margaryny
½ łyżki mąki
2-3 łyżki miodu
3 łyżki powideł śliwkowych
zapach migdałowy i waniliowy

Mak należy umyć i sparzyć wrzątkiem. Dokładnie odcedzić, przekręcić trzy razy przez maszynkę (sitko do maku). Ostatnim razem naprzemiennie wsypywać do maszynki mak i cukier.
Margarynę i miód rozpuścić w garnku z grubym dnem. Dodać pozostałe składniki oraz mak.
Masę wyłożyć na podpieczony spód.
Udekorować pozostałym ciastem.
Całość piec w tem. 150 ֯ C przez około 45 minut.


Lukier:

1/2 szklanki cukru pudru
sok z cytryny
Składniki dokładnie rozetrzeć do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ciasto udekorować lukrem.

 

Przepis udostępniony dzięki uprzejmości: http://kanarkowa.weebly.com/ 

Date

08 grudzień 2020

Tags

Ciasta / torty / wypieki