Miodownik

Miodownik

Składniki na ciasto:

½ masła
4 łyżki miodu
½ kg mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki sody
2 jaja
1 szklanka cukru pudru
cukier wanilinowy


Miód oraz masło rozpuszczam w rondelku, odstawiam do wystudzenia. Jaja ucieram z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Do miski wsypuję mąkę, sodę. Dodaję masę jajeczną oraz wystudzony miód z masłem.
Ciasto wyrabiam starannie, lecz staram się to robić szybko, aby się nie kleiło pod wpływem ciepła rąk.
Powstałe ciasto dziele na III części i każda z nich piekę osobno w blaszce o wymiarach 23 x 33 wyłożonej papierem do pieczenia.
Temperatura pieczenia 160 – 170 ֯ C, czas pieczenia w zależności od piekarnika około 20 – 25 minut (do uzyskania złotego koloru).

 

Masa:

½ litra mleka
5 łyżek kaszy manny
1 masło (może być roślinne)
1 szklanka cukru pudru
Sok z cytryny (do smaku)

Kaszę manną gotuję na mleku, ciągle mieszając aby nie powstały grudki. Pozostawiam do wystudzenia.
Masło ucieram z cukrem pudrem, następnie dodaję stopniowo kaszę manną oraz sok z cytryny.
Ciasto przekładam masą w następującej kolejności: upieczony blat, masa, blat, masa, blat, na wierzch również masa. Można posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

 

Przepis udostępniony dzięki uprzejmości: http://kanarkowa.weebly.com/ 

Date

07 grudzień 2020

Tags

Ciasta / torty / wypieki