Piernik staropolski dojrzewający

Piernik staropolski dojrzewający

Składniki na ciasto:

½ kg miodu
1 szklanka cukru
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jaja
3 łyżeczki sody oczyszczonej
¼ litra mleka
½ łyżeczki soli
2 torebki przyprawy do piernika

Miód, cukier i masło zagotowuję. Pozostawiam do wystudzenia.
Do wystudzonej masy dodaję mąkę, sodę, jaja, sól oraz przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrabiam.
Wyrobione ciasto przekładam do kamionkowego garnka. Przykrywam ściereczką i odstawiam
w chłodne miejsce na okres od 2-6 tygodni.
Na początku ciasto jest bardzo lepiące, po „leżakowaniu” nabiera gęstości, rozwałkowanie
nie sprawia trudności. Nie należy używać zbyt dużej ilości mąki do podsypywania.
Ciasto należy upiec na około tydzień przed planowanym podaniem.

 

Pieczenie:

Ciasto dzielę na III części. Każda z nich piekę osobno w blaszce o wymiarach 23x33 cm.
Temperatura pieczenia – 170 ֯C, czas pieczenia w zależności od piekarnika 15-20 minut.
Blaty na 3-4 dni przed planowym podaniem przekładam podgrzanymi powidłami śliwkowymi.
Obciążam równomiernie i odstawiam w chłodne miejsce.
Przed podaniem dekoruje piernik polewą czekoladową oraz posiekanymi orzechami włoskimi lub płatkami migdałowymi.

 

 

Przepis udostępniony dzięki uprzejmości: http://kanarkowa.weebly.com/ 

Date

07 grudzień 2020

Tags

Ciasta / torty / wypieki