Papryka w zalewie octowej z miodem

Papryka w zalewie octowej z miodem

Przygotowana w ten sposób papryka pozostaję jędrna i lekko chrupka. Idealna na przyjęcia jak i do codziennego spożycia. W ten sam sposób można przygotować papryczkę czereśniową lub chilli nadziewaną serem feta.


Składniki:

2,5 kg kolorowej papryki
1 szklanka octu 10 %
5 szklanek wody
½ szklanki cukru
½ szklanki miodu
1 łyżka soli

Przyprawy do każdego słoika:

czosnek
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
gorczyca
trochę oliwy lub oleju

Wykonanie:

Do garnka z wrzącą i osolona wodą wkładam umyte, oczyszczone i pokrojone w plastry papryki. Blanszuję około 2-3 minuty.
Papryki przekładam na durszlak. Następnie przekładam do słoików z przyprawami. Zalewam zalewą. Zakręcam. Odstawiam do góry dnem do wystudzenia.

 

Przepis udostępniony dzięki uprzejmości: http://kanarkowa.weebly.com/ 

Date

07 grudzień 2020

Tags

Przetwory / konfitury