Miododajne pole rzepaku

Rzepakowe pola - w oczekiwaniu na pierwszy miód

Choć świat już kwitnie od kilku ładnych tygodni, wszyscy pszczelarze czekają niecierpliwie na pierwsze prawdziwe pszczele żniwa, które zaczną się, gdy zakwitną pola rzepaku. Każdy, nawet najbardziej zaprzysięgły mieszczuch, kojarzy wielkie żółte połacie soczyście pachnących, zwłaszcza wieczorem, pól. Żadna chyba roślina tak bardzo nie ożywia krajobrazu, jak oleisty rzepak, który kryje w sobie ogrom wspaniałych właściwości. Pszczoły doskonale to wiedzą i niemal z radością zbierają rzepakowy nektar, który szybko zamieniają w jasny, szybko krystalizujący i słodki miód.

Kto jest obserwuje posty rozmaitych grup pszczelarzy w mediach społecznościowych, ten widzi pełne napięcia oczekiwanie na zakwitnięcie rzepaku. Pojedyncze głosy z cieplejszych rejonów Polski i zdjęcia zapracowanych pszczół wśród kwiatów rzepaku budzą zachwyt, ale też czasem i nieukrywaną zazdrość innych pszczelarzy. Skąd te emocje?

Rzepak, choć kompletnie na to nie wygląda, jest odmianą kapusty. Jest jedną z najważniejszych roślin uprawnych w Polsce. Z rzepaku przecież wytwarzany jest najbardziej popularny, a jednocześnie zdrowy olej, który spotkamy niemal w każdej kuchni. Z tego oleju wytwarza się następnie margarynę i inne tłuszcze wykorzystywane w gotowaniu, pieczeniu i smażeniu. Rzepak napędza nie tylko pszczoły - z rzepaku wyrabia się bowiem biodiesel - paliwo do silników wysokoprężnych. Rzepak ponadto wykorzystywany jest jako roślina pastewna, obfity w białko pokarm dla zwierząt hodowlanych. Przede wszystkim jednak, rzepak ma ogromne znaczenie jako roślina miododajna. Na Pomorzu, skąd pochodzi większość sprzedawanych przez nas miodów, uprawa rzepaku to około 10% całego areału upraw. Pomorskie pszczoły mogą się więc czuć szczęśliwe mając taki zapas ulubionych kwiatów. Podobnie rzecz się ma na Warmii i Mazurach.

Miód rzepakowy jest w wielu wypadkach pierwszym zbiorem w wielu pasiekach. Ze względu na łatwy dostęp do pól rzepaku i ich powszechność, a także wysoką miododajność tej rośliny, miód rzepakowy nie jest drogim miodem, ale mimo to nie można w żadnym wypadku odmówić mu wspaniałych walorów smakowych i zdrowotnych. To niewątpliwie jeden ze słodszych miodów o lekko ostrym, charakterystycznym smaku i aromacie. Miód rzepakowy polecany jest osobom z chorobami serca. Dzięki niemu serce jest lepiej odżywione i dotlenione. Ponadto miód rzepakowy skutecznie obniża stężenie frakcji LDL cholesterolu we krwi. Miód rzepakowy pomaga też przy problemach z wątrobą i całym układem trawiennym. Miód ten, w zasadzie jak każdy inny, doskonale się sprawdza przy różnego rodzaju przeziębieniach. Przyjmowany codziennie sprawia, że wzrasta nasza odporność i witalność

Miód rzepakowy charakteryzuje się szybkim czasem krystalizacji. Czasem wystarczy kilka tygodni od zbiorów, aby skrystalizował, nabierając jasnej, czasem nawet niemal białej barwy. Miód, który będzie poddany procesowi kremowania, nabierze gęstej i łatwej do rozsmarowywania po pieczywie konsystencji. 

Zbiory miodu rzepakowego zależne są od pogody. Mogą zacząć się w drugie połowie maja, a zakończyć z końcem czerwca. Pierwsze miody rzepakowe trafią na półki sklepu Miodowe Lato najpewniej w połowie czerwca. 

Dopóki jednak jeszcze ich nie ma, zalecam sobotni wypad za miasto i spacer wśród kwitnących pól rzepaku. Jak one wspaniale pachną!