Jak rozpoznać prawdziwy miód?

Jak rozpoznać prawdziwy miód? Proste metody.

Miód, który zawiera w sobie wiele pożytecznych dla naszego organizmu składników, nader często jest poddawany nieuczciwym zabiegom przez żądnych łatwego zysku sprzedawców. Miód nie należy do najtańszych produktów spożywczych, choć patrząc na ceny dobrego jakościowo mięsa, ryb, czy niektórych owoców, cena ta realnie wcale nie jest wysoka. Jednak jest na tyle atrakcyjna, że niestety czasem możemy na rynku spotkać się z produktami miodopodobnymi, które z prawdziwym miodem nie mają wiele wspólnego, pozbawione są dobrych właściwości miodu, a co gorsza, mogą nawet szkodzić.

Braki miodu na rynku, które dają się znać szczególnie zimą i wczesną wiosną wykorzystywane są przez nieuczciwych handlarzy. Wśród metod przez nich wykorzystywanych można wymienić dokarmianie pszczół sacharozą, przez co miód wytworzony przez pszczoły nie jest wykonany z nektaru kwiatów. Do miodu dolewany jest też syrop glukozowo-fruktozowy, który jedynie imituje smak i zapach miodu. Bywają też sprzedawcy, którzy podmieniają etykiety, sprzedając w rzeczywistości miód z Chin, Ukrainy czy innych krajów, gdzie nie obowiązują restrykcyjne normy zapewniające jakość produktów. Miody są przegrzewane lub nawet gotowane, aby zachować płynność i wyglądać na bardziej świeże i atrakcyjne wizualnie. Metod oszustw jest niestety wiele i prędzej czy później każdy amator miodu spotka się z produktami, których wolałby nie spożywać.

Warto jest zatem znać kilka podstawowych metod odróżniania prawdziwego miodu od fałszywego. Metody te nie są laboratoryjne, jednak z dużą pewnością pozwolą Wam uniknąć pomyłki. 

 

Jak odróżnić miód prawdziwy od fałszywego?

 1. Prawdziwy miód krystalizuje się. Czasem nawet bardzo szybko. Przykładowo miód rzepakowy potrzebuje czasem kilku dni, aby zmienić konsystencję z płynnej na stałą. Tempo krystalizacji w dużej mierze zależy od tego z nektaru jakich kwiatów lub z jakiej spadzi został wytworzony i trwa od kilku tygodni do nawet roku w przypadku miodu akacjowego. Kupując miód jesienią i zimą zastanów się chwilę jaką powinien mieć konsystencję. Jeżeli jest to miód rzepakowy, to powinien być już dawno skrystalizowany, twardy lub masłowy, jeżeli został poddany procesowi kremowania. Można dopuścić sytuację, w której miód ma konsystencję płynną w środku zimy, jeżeli pszczelarz chwilę przed sprzedażą podgrzewał miód do 40 stopni Celsjusza, po to aby rozlać go z większych zbiorczych pojemników do słoików. Trudno też oczekiwać od pszczelarza, który zebrał w ciągu sezonu 1000 litrów miodu, że będzie je trzymał w kilku tysiącach słoików w piwnicy. Rozgrzany bezpiecznie miód po dwóch, trzech miesiącach (w zależności od gatunku) przechowywany w chłodnym ciemnym pomieszczeniu ponownie zacznie się krystalizować. Istotne jest to, że miód rzepakowy nawet po rozgrzaniu bardzo szybko krystalizuje się z powrotem, dlatego kupowanie płynnego miodu rzepakowego po sezonie z dużą pewnością może okazać się pomyłką.

Dlaczego jest ważne obserwowanie krystalizacji? Ponieważ tzw. miód przegrzany, czyli podgrzany do zbyt wysokiej temperatury nie będzie się ponownie krystalizował, co oznacza, że utracił w wyniku przegrzania wiele cennych składników i jest już tylko gęstym, słodkim płynem o smaku miodu. Zauważ, że miody w sklepach często długo zachowują płynną konsystencję. Jeśli spojrzysz na datę produkcji i upłynęło już od niej kilka miesięcy, a miód nadal pływa w słoiku, nie kupuj go. Po prostu coś jest z nim nie tak.

2. Czytaj etykiety. Może to banał, ale pamiętaj, że to najprostsza metoda selekcji. Na etykiecie powinien być napisany kraj pochodzenia (kupuj tylko z Polski), a najlepiej jest kupować miód, na etykiecie którego napisane jest z jakiej pasieki pochodzi, numer weterynaryjny pasieki oraz kontakt do pszczelarza (adres, a czasem i telefon). Pszczelarz, który podpisuje się na miodzie, gwarantuje jego jakość swoim nazwiskiem. W naturalnym miodzie nie powinno być żadnych dodatkowych składników. Miód sam w sobie wspaniale się konserwuje i może pozostać dobry przez wiele lat.

3. Waga. Miód jest ciężki. W standardowym słoiku z miodem o pojemności 0,9 litra, zmieści się miód o wadze 1,2-1,3 kg. Litr miodu powinien ważyć około 1,4 kg. Lżejsze słoiki mogą wskazywać na zawartość wody czy innych składników.

4. Konsystencja. W większości wypadków miód jest gęsty. W temperaturze 20 stopni Celsjusza powinien powoli spływać z łyżeczki i dawać się owijać wokół niej. Opadając na talerzyk powinien tworzyć wzgórek zanim zacznie się rozpływać. Jeśli rozpłynie się równomiernie po talerzyku, będzie to prawdopodobnie miód podrabiany. 

5. Rozpuszczalność w chłodnej wodzie. Włóż łyżeczkę gęstego miodu do chłodnej wody. Jeżeli miód będzie się słabo i nierównomiernie rozpuszczał, to jest dobrze, miód jest prawdziwy. Jeśli jednak rozpuści się łatwo, będzie to najpewniej kiepska podróbka.

6. Miód powinien odpowiednio smakować, szczypać i "drapać" w język i gardło. Szczególnie jest to odczuwalne w miodzie gryczanym, niemniej jednak zawartość składników antyseptycznych w każdym prawdziwym miodzie powoduje, że po wzięciu do ust łyżeczki z miodem po jakimś czasie poczujesz lekkie szczypanie i drapanie na języku i w gardło. Miód bez takiego efektu jest prawdopodobnie podrabiany i pozbawiony właściwości antyseptycznych.

7. Test z papierem. Sztuczny i podrabiany miód jest bogaty w wodę. Jeżeli położysz kroplę miodu na kartce papieru i nie wchłonie od wody, jest dobrze. Jednak w momencie, gdy papier zacznie wchłaniać wodę z miodu, to raczej nie jest dobrze i masz do czynienie z miodem sztucznym.

 

Znając tych kilka metod na pewno łatwiej wybronisz się przed sztucznymi miodami. Na pewno też warto wybrać sobie kilku pewnych pszczelarzy i od nich kupować miody wspierając tym samym lokalne pasieki, a także pszczoły, które ciężko pracują na każdą łyżeczkę słodkiego złota.